Manueeltherapie
Manuele therapie wordt succesvol gebruikt bij klachten aan het bewegingsapparaat, met name de wervelkolom en de gewrichten in de ledematen.
Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.
De techniek
Vanuit een bepaalde lichaamsstand wordt er zacht getrokken aan óf geduwd tegen de lichaamsdelen. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.
Welke klachten zijn geschikt voor manuele therapie?
Klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief worden beïnvloed.
Hierbij kunt u denken aan:
- Hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
- Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
- Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib en borstpijn.
- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
- Bepaalde vormen van duizeligheid.
- Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
- Heupklachten.
We leveren maatwerk voor uw situatie, waarbij we ook beoordelen of bijvoorbeeld manuele therapie voor u geschikt/gewenst is.