Zwangerschap, bevalling & postpartum

Zwangerschap

Hoera! Je bent zwanger en draagt het licht van leven in je. Je koestert de kleine baby in je buik en beseft je hoe bijzonder het is dat dit kleintje in jou groeit en bloeit. Dat wonder is prachtig, maar toch gaat zwanger zijn soms niet alleen over rozen. Je kan onzeker of angstig zijn over de aankomende bevalling of opzien tegen het ouderschap. Je zorgt nu niet alleen meer voor jezelf, maar voor twee. Door de groei van je baby groeit ook jouw lijf mee, waardoor je te maken kan krijgen met zwangerschapskwaaltjes:

  • zwangerschapsmisselijkheid & brandend maagzuur
  • zwangerschapsoedeem, vocht vasthouden in armen, benen en voeten
  • bandenpijn
  • lage rugklachten
  • bekkenklachten
  • pijn in de nek en schouders
  • vermoeidheid
  • slapeloosheid
  • kuitkrampen

Of misschien kom je er rond de 33e week achter dat je baby in stuitligging ligt en verlang je naar een spontane draaiing.

Pre- & postnataal zwangerschapstherapeut Marise Bout een uitgebreide gereedschapskist met therapeutische pre- en postnatale body-mind technieken voorhanden. Met integrale zwangerschapsmassages met elementen van therapeutische Ayurvedische massage, acupressuur, de ademhalingsmethodiek, de voetreflexmethodiek & de moxamethodiek help ik zwangerschapskwaaltjes en stress op een natuurlijke manier te verminderen. Ook ontstaat er ruimte voor balans, vertrouwen en innerlijke kracht. Verder kan je hier terecht bij een stuitligging & als je overtijd bent.

De meeste vrouwen hebben tot week 37 baat bij minstens één consult per maand voor een optimaal effect, vanaf 37 weken één per week en vanaf 40 weken twee per week.

Vóór en tijdens de bevalling

Het is zover. De bevalling komt eraan. Je staat op het punt om moeder te worden van de baby in je buik. Eén van de meest vormende transities in je leven, als een overgangsritueel. In de periode voorafgaand aan de bevalling kan je vermoeid en angstig zijn. Bijvoorbeeld als de uitgerekende datum bij 40 weken is gepasseerd en de klok verder tikt richting week 42. Je bent nu “overtijd” en de stress rond een medische inleiding van de bevalling of strippen kunnen nu toenemen.

Therapeutische massage vóór en tijdens de baring is een belangrijke sleutel voor een makkelijke bevalling, omdat dit het bevallingsproces direct aanwakkert.

–> Ik raad aan om zo vroeg mogelijk, dus vanaf week 37, te starten met massages om je voor te bereiden op de bevalling, met een frequentie van 1 of 2x per week. Ben je al een week overtijd, dan adviseer ik om om de dag voorbereidende massages te ontvangen. Rond week 37 nodig ik je graag uit om een sessie te plannen om jouw geboorteplan met jouw massagewensen en behoeften tijdens de bevalling door te spreken, eventueel samen met je geboortepartner. Voor een optimaal effect van de bevallingsmassage tijdens de bevalling is het belangrijk zo vroeg mogelijk te starten, als je weet dat de bevalling begonnen is.

Na de bevalling: Post-partum periode

Net na de bevalling is het tijd om dankbaar te zijn voor het werk wat je lichaam voor je heeft gedaan. De zwangerschap en de bevalling brengen een hoop beweging in lichaam en geest en na de geboorte vraagt de baby veel aandacht. Je kunt de vreugde van het moederschap ervaren, maar ook moe zijn en weinig energie hebben, slecht slapen, je rug, een litteken of bekkenbodem voelen en last hebben van baby blues of kraamtranen. Therapeutische massage van de kraamvrouw & jonge moeder geeft steun, troost, veiligheid en bemoediging aan je lichaam en geest en draagt bij aan een soepele overgang naar het moederschap.

–>  De eerste week na de geboorte van je baby is de kraamtijd. Vaak is er dan een kraamverzorgende aanwezig die voor je zorgt. Vanaf een dag of zes tot een jaar na de bevalling ben je van harte welkom voor een eerste postpartum mama massage, als je een keizersnede hebt gehad na minimaal acht weken. Tijdens die eerste afspraak bespreken we jouw behoeften en plannen we een serie van vervolgsessies, bij voorkeur op één of twee vaste momenten per week waarop we beiden kunnen.  Hierbij maak ik gebruik van elementen van Ayurvedische massage, acupressuur, ademhalingstherapie, natuurvoeding, de voetreflexmethodiek & moxamethodiek (mother warming).

Lees verder op naturalwaves.nl voor meer info, tarieven & afspraken. Behandeling op de praktijk, bij je thuis en het geboortehuis of ziekenhuis.

Telefonisch bereikbaar

Maandag t/m vrijdag
7.30-18.00

 

030 287 18 39

Adres

Verlengde Hoogravenseweg 298, 3523KJ Utrecht